HomePortalFAQMemberlistUsergroupsRegisterLog inSearch

Share | 
 

 Krv, znoj i suze

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 97
Join date : 2008-08-14
Age : 27
Location : Sombor

PostSubject: Krv, znoj i suze   Sun Oct 05, 2008 12:48 pm

Krv, znoj i suze


Ako pogledate velika takmičenja u Srbiji, od svih započetih preostao je jedino WCG. Da li je to dobro ili loše jeste predmet neke druge priče. Uglavnom, zbog toga što je jedini, zbog toga što je veliki i zbog toga što je internacionalan, igrači od njega uvek mnogo više očekuju po pitanju nagrada i organizacije. Nažalost, prošlogodišnji WCG nekako je delovao zbrda-zdola, ali je uspešno priveden kraju, a svi takmičari otišli su na finalni event. WCG 2008 je organizovala nova ekipa, koja se tog posla prihvatila pomalo kasno, što zbog objektivnih što zbog subjektivnih problema. Zbog toga je broj pretkvalifikacija bio najmanji do sada i uopšte nije bio pokriven jug Srbije. Ruku na srce, pretkvalifikacije su održane u svim većim centrima, pa tako ko je hteo da se takmiči, mogao je to bez problema. Iako je u startu vladalo dosta nedoumica oko sistema takmičenja i verzija raznih igara, gejmeri su odgovorili masovnom podrškom, pa su se na kraju mnogi našli na listi čekanja.

Finalni deo WCG kvalifikacija odigran je 6. i 7. septembra 2008. godine u Hali 2 Beogradskog sajma. Nova lokacija, prema rečima organizatora, bila je mnogo bolja za same igrače, između ostalog i zbog boljih tehničkih uslova (postavka mašina, razvlačenje mreže, struja, mogućnost ostanka više dana i slično).


Moramo reći i to da je Hala 2 na neki način progutala WCG, te je zbog toga delovao siromašnije nego prošlih godina. Igrački deo bio je ograđen i pomeren u ugao, tako da nije bilo pritužbi timova da protivnički drugari gledaju u ekrane i javljaju šta rade. Ulaz je bio dozvoljen samo takmičarima, te se nisu stvarale velike gužve tokom mečeva. Halom je domnirala velika bina koja je bila predviđena za polufinalne i finalne mečeve. Ostatak hale zauzeli su štandovi konditorskih sponzora, promotera Wii konzole, džojstika i ComTrade deo, gde se održavao prateći DotA turnir.

Beogradske kvalifikacije održane su prvog dana i bile su obeležene ogromnim kašnjenjem zbog problema sa računarima. Iako je bilo ekstremno toplo, mašine ni jednom nisu zaštucale. Nažalost, CS 1.6 se ne izvršava korektno na AMD-ovim procesorima dok se ne stavi odgovarajući patch, a dok je to urađeno već je bilo 12 sati. Ovoliko kašnjenje drastično se odrazilo na satnicu, pa su kvalifikacije trajale do duboko u noć. Zbog ograničenog broja mašina, bile su, takođe, i vrlo restriktivne. Uobičajeno je da iz grupa dva tima idu dalje i zatim se ukrste u singl eliminacijama, ali to ovog puta nije bio slučaj. Nosici su manje-više opravdali svoj renome i prošli dalje, osim u jednom slučaju. sMk, koji su važili za prikrivne favorite, bili su eliminisani od strane tima po imenu f*** everybody, za koji niko nije verovao da će da napravi takav uspeh.


Nakon problema prvog dana, WCG finalne kvalifikacije u CS 1.6 počele su prilično korektno. Nije bilo problema sa mašinama ili mrežom, što bi se svakako odrazilo na takmičenje. Takođe, satnica se manje-više poštovala. Sistem takmičenja bio je isti kao i prvog dana – grupni deo, nakon koga idu single eliminacije. Odmah se kao favorit izdovjila ekipa neWave, koju čine članovi tima ex-kgb. Momci nisu dozvoli nikome da ih iznenadi i čistili su sve pred sobom. ManiaonHold uspela je da iznenadi apsolutnog favorita CS turnira 4Glory.KGB i pobedi ih u grupi. Glorijanci su se brzo sabrali i uspeli da dobiju druga dva meča. Ipak, ovaj poraz stvorio je malu kontroverzu jer su se pojavile spekulacije o tome da je Glorija namerno izgubila. U razgovoru sa vašim izveštačem članovi Glorije rekli su da nisu predali meč, već da su imali problem sa obezbeđenjem jer ih je dekoncentrisalo, i da je ManiaonHold dobra ekipa koja je uspela da ih iznenadi.

Četvrtfinalni mečevi bili su prilično napeti, ali ne preterano taktički zahtevni. Većina ekipa igrala je bez jasnih strategija, pokušavajući da pobedi na lični skil. Nesporazumi među saigračima bili su česti, a onda su padale i teške reči, pa čak i psovke. I ove godine kod nekih timova preovladavalo je loše ponašanje. Vređanje protivnika, pogrdni gestovi i javno omalovažavanje sramotni su i nije im mesto na ovako velikom takmičenju. Nažalost, niko od sudija nije kaznio ovakvo ponašanje.


Polufinalni mečevi bili su ekstremno uzbudljivi. Sa jedne strane bio je Deepinside (Novi Sad) protiv Improvisiona, a drugi polufinalni par bio je neWave vs 4Glory.KGB. Tenzija se mogla seći nožem, a sve ekipe preterano su vikale i svojski bodrile. Deepinside je pokazao više pribranosti, pa je uspeo da eliminiše Impovision 16–10. S druge strane, održano je finale pre finala. 4Glory.Kgb je imala iza sebe priličan broj fanova koji su glasno skandirali, ali ni neWave nije bio bez svojih navijača. Iako je meč bio napet, neWave je vrlo brzo počeo da diktira tempo i iako je Glorija 2 puta u eco–partijam uspela da iznenadi neWave, to nije bilo dovljno za pobedu, te je konačan rezultat bio 16–8 za NeWave (7–8/8–1).

Finale je predstavljalo antiklimaks nakon polufinalnih mečeva. NeWave je rutinski dobio obe mape (Inferno: 11–4/5–0, Train: 11–4/5–2) i tako postao WCG šampion Srbije za 2008 godinu.

Warcraft III je zamalo ostao bez većine dobrih igrača jer se nisu prijavili na vreme. Srećom, organizator je izašao u susret takmičarima, pa smo imali zanimljiv turnir. U polufinalu su se sastali Ghost i Sweet s jedne strane, a Grinder i Aca s druge strane. U napetom polufinalu Sweet je uspeo da dobije Ghosta, dok je Aca bez problema eliminisao Grindera. Finalni meč igrao se na glavnoj bini, a možda je i trema malo uticala na Acinu igru, te je Sweet (Milorad Gavrilović) bio bolji 2:0 u partijama i tako postao srpski WCG 2008 Warcraft III šampion.

Takmičenje u FIFA 2008 bilo je na granici incidenta. Nesportsko navijanje u polufinalu skoro da je dovelo do fizičkog obračuna između dva navijačka tabora. Ni takmičari nisu poštovali fer-plej. Finalni meč (Nemanja Đurkić vs Igor Kesar) ostao je u senci jer nije odigran do kraja. Naime, 15 minuta pre kraja druge utakmice Igor Kesar je ustao od računara i prepustio pobedu Nemanji.

Command & Conquer takmičenje bilo je, praktično, nevidljivo. Za ovu disciplinu uvek se prijavi najmanje ljudi, a većina igrača poznaje se ili virtuelno ili u stvarnom životu. Nije bilo trzavica, napetosti niti sličnih problema. Finale je odigrano na glavnoj bini, a pobedio je Lav Kovač.

Takmičnje u igri NFS: ProStreet najviše je kasnilo jer su igrači čekali da se oslobodi dovoljan broj mašina. Zbog velikog kašnjenja finale nije ni igrano na glavnoj bini, već u turnirskom delu. Pobednik srpskih kvalifikacije je mladi Uroš Sandić, koji je zasluženo osvojio prvo mesto.

WCG 2008 ne čine samo takmičenja. To je zaokružena manifestacija koja ima za cilj ne samo da održi turnir već i da popularizuje eSports. Nažalost, organizatori su kasno počeli sa pripremama, što se svakako odrazilo na WCG. Hala 2 definitivno nije pogodna za održavanje bilo kog događaja na temperaturi od 37 stepeni. Većina igrača iskusila je kako se oseća teleći ribić u ekspres loncu. Velika vrućina i vlažnost ubili su raspoloženje velikom broju ljudi. Posmatranje mečeva bilo je loše organizovano, pa su navijači stalno pokušavali da uđu u takmičarski deo. Zbog toga su se dešavale konstantne čarke sa obezbeđenjem, koje je povremeno reagovalo previše agresivno za ovakav tip manifestacije. I hostese, koje gejmeri uvek vole da vide, bile su prilično smorene i nedruželjubive.

Pored glavnog turnira, ove godine je opet organizovan prateći turnir u Doti, koji je bio revijalnog tipa. Mašine, koje je ustupio CT, nisu bile adekvatne zbog skromnih mogućnosti. Ipak, to nije sprečilo dotaše da se okupe u velikom broju (16 prijavljenih ekipa i nekoliko timova na listi čekanja). Turnir je održan u subotu i na njemu su većinom učestvovali razni miksovi. Sistem takmičenja bio je vrlo restriktivan, singl eliminacije, a mod je bio –apxl. U uzbudljivom finalu sastali su se 4Glory.KGB i Flawless Gaming. Većina igrača oba tima se poznaje jer vrlo često igraju zajedno ili jedni protiv drugih. Finalni meč bio je prilično uzbudljiv, sa nekoliko neočekivanih preokreta. Pobedio je 4Glory.KGB.

WCG kvalifikacije za 2008. godinu su završene. Održani su svi turniri, podeljene su nagrade, a našim finalistima ostaje da se spreme za finale u Kelnu. S obzirom na kratak rok i probleme s kojima su bili suočeni, organizatori su korektno obavili svoj posao. Prvi sledeći WCG događaj nakon Kelna jeste ECG na CeBitu, i to će biti pravi test za organizaciju.

Preuzeto sa WWW.SK.CO.YU
Back to top Go down
View user profile http://cs-clan.forumotion.net
 
Krv, znoj i suze
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Dobrodošli :: eSports Vesti-
Jump to: